SEARCH

Medovik

Medovik

Medovik je jedan od najpopularnijih kolača u Rusiji. I to sa razlogom. Kada se prvi put pojavio na Coolinarici svi su totalno odlepili za njim. Izvorna verzija je sa kemom od kuvanog mleka, a recept koji sledi je samo jedna od varijacija sa mileramom (медовик со сметанным кремом).

Medovik

(originalni recept)

Kore

3 jaja
1 šolja šećera
3 kašike meda
3 kašike soft margarina (npr. Rama)
2 kašičice sode bikarbone
brašna koliko je potrebno da se zamesi testo

Kuvajte jaja i šećer na pari dok ne udvostruči volumen i neprestano mešajte žicom. U drugoj šerpici istopite margarin sa medom pa dodajte u jaja. Nastavite da mutite pa dodajte sodu bikarbonu.

Sklonite sa ringle i počnite da dodajete brašno, malo po malo, dok je još vruće. Treba da dobijete jako mekano i lepljivo testo. Pokrijte kesom i ostavite da se ohladi. Bez brige što je testo gnjecavo, stvrdnuće se kad se ohladi ;) Kada se ohladi, otkidajte delove testa pa razvucite što tanje na parčetu papira za pečenje koji je veličine velikog pleha od rerne. Ako je potrebno, dodajte još brašna.

Svaku koru pecite u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne dobije zlaćanu boju. Potrebno je samo par minuta, zato ostanite blizu rerne da biste mogli brzo da reagujete.

Broj kora nije bitan. Ja sam pravila 5, ali kada sam videla Ljiljinu tortu, shvatila sam da je daleko lepše sa što više slojeva.

Medovik

Krem

2 šolje šećera
1,5 l kisele pavlake sa 20% mm (ili milerama)

Žicom izmešajte pavlaku i šećer jako pažljivo. Ako mešate previše jako, ima da dobijete supu, a ne krem :) Ostavite da se ohladi u frižider. Najbolje bi bilo napraviti prvo krem pa onda kore jer će se krem za to vreme stvrdnuti u frižideru.

Sastavljanje

Kora, fil, kora, fil… Posle sve zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru preko noći. Preko stavite dasku za sečenje i nešto relativno teško da bi kolač posle izgledao ravnije.

Napomenae: Ovo je moja ulaznica za ovomesečne kuVarijacije, igru koju je osmislila mamajac.

You May Also Like