SEARCH

Leblebije na katalonski način

Leblebije na katalonski način

Ovo su leblebije na katalonski način, ali ako biste ih samo malo zaljutili mogle bi da prođu i kao gulaš od leblebija. U svakom slučaju jedno baš baš dobro jelo. Kao glavno dovoljno za dvoje, a kao prilog čak za četvoro.

Od novosti svašta, ali o tome nekim drugim postom :wink: Ono što je najvažnije je to da je izašao novi Mezze 8) Pa svratite :-D

 

Leblebije na katalonski način

1 konzerva leblebija (400 g)
60 ml maslinovog ulja
1 veliki crni luk, narendan
1 kozerva seckanog pelata (400 g)
1/2 kašičice šećera
prstohvat šafrana
3 velika čena belog luka, protisnuta na presu
50 g mlevenih pečenih lešnika
1/2 vezice svežeg peršunovog lista
330 ml bistre supe od povrća
sok od 1/2 limuna
so

Prvo probajte leblebije, trebalo bi da su meke. Ako nisu, skuvajte ih do kraja. U slučaju da koristite sveže leblebije, potopite ih u vodu preko noći i sutradan kuvajte dok nisu meke.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite dok luk ne omekša i ne počne da postaje braonkaste boje. Dodajte komadiće paradajza oceđene od soka zajedno sa šećerom i pržite 10-ak minuta sve dok se masa lepo ne sjedini i ne pretvori u pastu. Zatim tiganj sklonite s vatre.

Umešajte beli luk, lešnik, šafran i sitno seckani peršun. Dodajte supu i oceđene leblebije, vratite na vatru i sačekajte da provri. Nastavite da kuvate otklopljeno, na tihom, 10-15 minuta, dok sos ne postane relativno gust. Posolite po ukusu i dodajte sok od limuna, opet po ukusu.

Recept je adaptiran iz kuvara The Essential Mediterranean: How Regional Cooks Transform Key Ingredients into the World’s Favorite Cuisines (izvor). Ja ga šaljem Tanji za Ajme koliko nas je – Leblebije.

You May Also Like

10 Comments

  • Sladoled April 30, 2013 9:37 pm

    Izgleda super! Kesa leblebija kupljena juce, ovo bi moglo vrlo brzo da se isproba! I da ne zaboravim – sve cestitke za Mezze! Svaka cast!

    • Marija May 1, 2013 10:29 am

      Hvala! :)

  • Mirjana April 30, 2013 11:35 pm

    Auu, dobro ti je ovo! I lesnik, mora da daje super smek.

    • Marija May 1, 2013 1:12 am

      Jao jeste :) Totalno neočekivano. A super :)

  • Tamara May 1, 2013 11:48 am

    krasan obrok!

  • Nevena May 1, 2013 12:12 pm

    Ole miline!!!
    Obožavam leblebiju u tim gulašastim varijantama.
    Primetila sam da dosta ljudi pravi te gulaše bez puno začina (o ukusima ne treba raspravljati, znam:)) pa mi nešto to ostane nedorečeno jer volim začine. Leblebija ima taj slatkasti ukus i prosto vapi da se dopuni. Limun, lešnik i šafran su gulaš baš fino zaokružili:)

  • porodicne gastronomije February 13, 2014 2:22 pm

    Upravo smo isprobali i ovo je jedan fenomenalan recept! Oduševljeni smo! Namera mi je bila da nam ostane i za sutra, pa da vidim kakve će biti kad odstoje, ali ništa od tog mog plana – sve se pojelo odmah:)I, da, po savetu iz uvoda sam ih malo zaljutila… mmm…

    • Marija February 15, 2014 10:34 am

      A pa premalo toga ima da ostane za sutra :) Baš mi je drago da vam se svidelo! Ne znam koje leblebije si koristila. Ja sam imala sreću da nađem konzervu ekstra mekanih pa nisam morala da dodatno kuvam, još sam imala neke ostatke mlevenih pečenih lešnika, ma gotovo očas posla :-D

  • Tasha April 1, 2015 1:51 pm

    Fantastično je, hvala za recept! :)

    • Marija April 1, 2015 7:25 pm

      :)

Comments are closed.