SEARCH

Princes krofnice sa čoko čizkejk filom

Princes krofnice sa čoko čizkejk filom i malinama

Možda ste primetili kako me nema. Ako me pratite na Instagramu onda ste videli da sam postala mama i razumećete da je krofnica postala centar sveta, a ja neorganizovana kao i uvek, sada postižem još manje :)

I tako zbog svega toga, zadnjih nekoliko meseci smo jeli napolju više nego ikada. Što u neku ruku i nije tako loše, otkrila sam nekoliko strava restorana, napokon smo pronašli pristojan, ma šta pristojan, odličan burger, što sam mislila da se nikada neće desiti u Talinu i skontali da se hrana u Estoniji, u globalu jako promenila u odnosu na vreme kada smo ovde prvi put došli.

Ipak uželela sam se da hranu spremam kod svoje kuće. Ove princezice su mala modifikacija recepta koji odavno spremam i koji uvek super prolazi. Ponekad ih odnesem umesto torte na nečiji rođendan i ljudi se, valjda zato što nisu navikli na ovakav fil u princes krofnama, uvek oduševe.

Princes krofnice sa čoko čizkejk filom i malinama


Princes krofnice sa čoko čizkejk filom i malinama

Sastojci za testo:

150 g brašna
100 g putera
4 jaja
30 g Sunoko šećera
250 ml vode
prstohvat soli

Sastojci za fil:

400 g krem sira
100 g tamne čokolade sa 70% kakao delova
50-100 g Sunoko šećera

oko 250 g svežih malina (ili nekog drugog voća)

Sastojci za glazuru:

175 g tamne čokolade sa 70% kakao delova
50 g Sunoko šećera
100 ml vode

Priprema:

Prvo pripremite testo. U šerpu sipajte vodu, puter iseckan na kocke, so i šećer i pustite da provri. Sklonite sa vatre i odmah umešajte svo brašno. Vratite na šporet i kuvajte na tihom 2-3 minuta uz konstantsno mešanje drvenom varjačom. Sklonite sa vatre, pustite da se ohladi pa umešajte jaja jedno po jedno i dobro izmešajte masu nakon dodavanja svakog jajeta.

Sipajte smesu u poslastičarski špric i na veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje istisnite masu u vidu kupica veličine nešto manje nego orah. Mase ima za dva pleha, pa pecite u dve ture. Takođe, gledajte da kupice budu razmaknute jer ova masa naraste tokom pečenja. Pecite u rerni zagrejanoj na 200° 25-30 minuta, tj. dok krofnice lepo ne porumene. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade.

Za fil na pari istopite čokoladu pa mikserom umutite sa krem sirom tek toliko da se lepo sjedini. Probajte i dodajte šećera po ukusu i još malo umutite.

Za glazuru čokoladu istopite na pari, a u lončetu posebno stavite šećer da provri sa vodom, pa kada je voda provrila i čokolada se istopila sve lepo promešajte žicom za mešanje.

Kada su se krofnice ohladile i imate sve ostale elemente spremne, rasecite krofnice pa filujte čokoladnim filom a preko stavljajte po jednu malinu. Poklopite krofnice i prelijte glazurom.

Sunoko kristal šećer

Nekoliko dodatnih napomena:

Testo za krofnice možete stavljati na pleh i uz pomoć kašičice pošto nam trebaju male krofnice.

Ako ne želite da krofnice imaju zašiljeni vrh, umočite prst u mlaku vodu i poravnajte pre nego što pleh ubacite u rernu.

Videla sam da mnogi kada spremaju profiterole nakon što je testo gotovo svaku krofnicu odozdo probuše štapićem za ražnjić pa ih poređaju naopačke nazad na pleh i vrate u rernu na još 5 minuta da se dopeku. To se radi da bi se lepo ispekla unutrašnjost. Ja sam to ovog puta uradila, bilo je dobro.

Ja za čizkejk uvek koristim Philadelphia krem sir. Možete da koristite krem sir koji želite, uvek je bolje da stavite onaj čiji ukus volite, za mene je to ovaj. Važno je samo imati na umu, da to nije sve isto i da se različiti sirevi različito ponašaju. Takođe, što se tiče fila, preporučujem da stavljate manje nego što je na mojim slikama jer je to previše i onda ukus fila dominira što ne želimo, već je bolje da se oseti svaki deo krofnice. U tom slučaju ćete imati dovoljno fila za sve krofnice, a ako odlučite da stavljate kao ja, stavite dodatnih 200 g krem sira i još 50 g čokolade.

Važna napomena u vezi sa glazurom je u vezi njene gustine – meni je bila prilično gusta i dok je topla odlična je za umakanje. Ako ipak želite da je lako prelivate, morate umešati još vrele vode dok to ne izgleda kako vi želite. Glazure ima baš dosta, pa ili napravite upola manje ili ostatak iskoristite da umačete voće ili da mažete palačinke. Glazura koja vam je ostala će se stvrdnuti i samo je potrebno da je opet stavite na paru i vratiće se u tečno stanje.

Zasladite život!

You May Also Like

1 Comment

  • Vesna Nešić November 25, 2015 11:12 pm

    Zasladila si mi veče kao da sam probala :-)

Comments are closed.